Ken jij de koningshuizen van Europa?

Ben jij inmiddels ook bekomen van de troonswisseling. Wist jij dat we 123 jaar lang koninginnen aan het roer hebben gehad? Of laat ons koningshuis jou koud? Ben je misschien nieuwsgierig naar de andere koningshuizen in Europa?

Wat jouw antwoord op deze vragen ook is, ik deel hier een beknopt overzicht van de zeven Europese koninkrijken. Je weet maar nooit wanneer dit in een gesprek over de grens van pas kan komen!

Naast de monarchieën van Monaco, Liechtenstein en Luxemburg kennen we in Europa een koningshuis de volgende landen:

België
De monarchie van België is een constitutionele monarchie. Net als Nederland, dus. In 1830 nam België afstand van het Koninkrijk der Nederlanden. De eerste koning van België was Koning Leopold I. Na hem volgden vele koningen, waaronder de huidige koning, Koning Albert II.

Denemarken
Het oudste koninkrijk ter wereld is dat van Denemarken. Dit gaat terug tot het jaar 910, waarin Denemarken de eerste koning kreeg, Koning Gorm de Oude. Velen hebben hem daarna opgevolgd, en momenteel is Koningin Margrethe II de Deense vorstin. Diverse keren in de geschiedenis vormde het koninkrijk Denemarken een unie met Zweden en Noorwegen. Dit betekende dat die Deense vorsten ook (meestal) de koning van Zweden en/of Noorwegen.

Groot-Brittannië

We zijn allemaal bekend met het vorstenhuis van Groot-Brittannië en haar eeuwenoude geschiedenis met de opmerkelijke koningen en koninginnen, Zoals Willem de Veroveraar en Koningin Victoria. Tegenwoordig is Koning Elisabeth II de regerend vorstin en deze ambt bekleed zij al vanaf 1953.

Nederland
Het koninkrijk der Nederlanden bestaat sinds 1806 en is opgericht onder leiding van Napoleon, die hiermee een einde maakte aan onze toenmalige republiek. In 1813 werd Nederland onafhankelijk, met koning Willem I op de troon, die later werd opgevolgd door eerst zijn zoon en daarna zijn kleinzoon. Toen brak voor Nederland een tijd aan van uitsluitend koninginnen. Aan deze periode is nu met de kroning van Koning Willem-Alexander een einde gekomen: Nederland heeft sinds lange tijd weer een koning.

Noorwegen
Noorwegen heeft in 1905 een volledig onafhankelijk koningshuis gekregen. Voor die tijd maakte Noorwegen deel uit van diverse unies met Denemarken en Zweden, waardoor de Deense of Zweedse vorst ook Noorwegen bestuurde. De eerste vorst van Noorwegen was Koning Haakon VII en tegenwoordig zit Koning Harald V op de troon.

Spanje
Spanje heeft ook vorstenhuis met een lange geschiedenis. Zo bestond Spanje voor 1479 uit twee koninkrijken: Castilië en Aragon. Toen in1469 de Koningin van Castilië en de Koning van Aragon met elkaar trouwden, begon men aan de samenvoeging van deze twee koninkrijken. Dit verenigde koninkrijk werd eerst geregeerd door Koning Karel I. Spanje is daarna tweemaal tot republiek verklaard, maar heeft sinds1975 weer een vorstenhuis, met Koning Juan Carlos op de troon.

Zweden
Rond 970 besteeg Erik de Overwinnaar als eerste koning van Zweden de troon. Sinds 1818 wordt de Zweedse troon bezet door het Huis Bernadotte. Momenteel regeert koning Karel XVI Gustaaf. Zijn dochter, Kroonprinses Victoria, is de eerste in de lijn van de troonopvolging.

Wil je nog meer vorstelijke informatie? Stel je vragen hieronder in het commentaarveld!

Vond je dit leuk om te lezen? Deel dit dan via Facebook, Twitter en LinkedIn.